ALL EARS

ALL EARS

Hvad er fundraising? – Forstå fundraising på 5 minutter 

Hvad er fundraising? – Forstå fundraising på 5 minutter 

Hvad er fundraising og hvad betyder fundraising?

Fundraising er, når frivillige organisationer, foreninger og NGO’er sætter fokus på at rejse midler til deres formål. Midlerne kan være penge, men det kan også være naturalier. Fundraising handler om at planlægge, hvordan din organisation skaffer midler i år, til næste år og i fremtiden. Fundraising kan ske bl.a. gennem sponsorater, ansøgninger til private og offentlige fonde og indsamlinger. For at rejse de nødvendige midler gør organisationer ofte brug af personer, hvis primære arbejde er at skaffe penge til et specifikt formål. Det er hvad, der bliver betegnet som et fundraising-job.

Man behøver dog ikke være professionel for at komme i gang med fundraising, men det kræver et stort forarbejde og ikke mindst et rigtigt godt formål for at få penge fra fonde, puljer og private.

Hvorfor bruge fundraising?

Fundraising er den bedste måde at skaffe økonomiske midler på, hvis din organisation mangler penge til en sag eller et formål. Næsten alle frivillige organisationer, foreninger, NGO’er og andre velgørende aktiviteter kæmper med økonomien. Lysten til at gøre en masse godt for organisationens formål eller medlemmer er stor og det kan derfor nemt være svært at få økonomien til at slå til. Med fundraising kan man indsamle de nødvendige midler til organisationens formål.

Hvad kan man bruge fundraising til?

Aktiv fundraising kan bruges af organisationer, foreninger og NGO’er til at tjene penge til deres formål. Derudover er fundraising til kreative projekter blevet meget populært i Danmark og der er ingen tvivl om, at det bliver en del af fremtiden. Der findes et hav af måder at rejse penge på alt efter, hvad formålet er og hvilken slags forening, der er tale om. Nogle får tilskud fra kommune eller stat, mens andre selv må rejse kapital til deres formål og aktiviteter.

Hvordan fungerer fundraising?

At skaffe et økonomisk fundament til sine gode ideer kan forekomme uoverskueligt. Fundraising kan nemlig ske gennem sponsorater, ansøgninger til private fonde og offentlige puljer samt via samarbejde med private virksomheder. Derudover kan det ske gennem alternative aktiviteter som indsamlinger, markedsdage, lotterier, løb, osv. Man ser tit store landsindsamlinger, det er dog kun de største organisationer, der kan få lov til dette.

Man skal søge om tilladelse til indsamlinger, men får man denne tilladelse, er det en fremragende måde at indsamle penge på. Bidrag fra private personer er i Danmark den største kilde til midler for organisationer, hvilket sker gennem enkelte bidrag eller personer som støtter fast i en længere periode. Grundlaget for de fleste organisationer er medlemmernes faste betaling, som er det beløb, der dækker organisationens daglige drift. De seneste år har online fundraising fået større fodfæste og der er mange, som indsamler midler til deres formål via internettet. En privat fundraising kan nemt organiseres online, det er dog vigtigt, at indsamlingen anmeldes og godkendes hos Indsamlingsnævnet før pengene samles ind på nettet.

Vil du vide mere om, hvordan du kommer godt i gang med fundraising, kan du læse vores 10 gode råd her: https://all-ears.dk/tips-til-fundraising/. Du kan også kontakte os og høre nærmere om, hvilke gode råd vi har til netop din organisation.

Hvordan søger man fonde?

En god måde at skaffe penge til din organisations formål er gennem forskellige fonde, som giver penge til foreninger. For at søge midler hos en fond, skal der skrives en fondsansøgning, som skal udformes, som giveren beder om. Her er det vigtigt at begynde i god tid og sætte god tid af til at formulere ansøgningen. Det nytter ikke at skyde med spredehagl, når man sender ansøgninger, da din ansøgning kasseres, hvis den ikke passer til vedtægterne. Det er derfor vigtigt at målrette sit projekt, så fonde og puljer finder det interessant.

De fleste puljer og fonde foretrækker organisationer og foreninger, som tænker nyt. Det er derfor en god ide at lægge vægt på sine nyskabende og anderledes projekter. Derudover er det vigtigt at inddrage de trends, som rører sig for tiden og se, hvordan de kan tænkes ind i projektet. Du skal være loyal overfor din ide og din organisation skal fx ikke dreje projektet i en anden retning bare for at samle de ønskede midler. Mange organisationer gør brug af professionel hjælp til at skrive deres fundraising-ansøgning, så den bliver formuleret efter vedtægterne. 

Hvordan kommer jeg i gang med fundraising

At komme godt i gang med fundraising kan være en stor mundfuld, hvis man ikke har prøvet det før. Der ligger et stort forarbejde og det kan være svært at få et overblik over relevante finansieringskilder for sit projekt og formål. Det er derfor de seneste år blevet populært at benytte sig af professionelle fundraisere, hvilket indebærer personer, der tilbyder deres hjælp til fundraising mod betaling. Derudover er der mange organisationer, som gør brug af fundraisings-kurser, for at komme godt i gang med at rejse penge til deres formål. Er du nysgerrig på fundraisings-kurser, kan du læse mere om dine muligheder her: https://all-ears.dk/fundraising-kurser/

 

SEND OS EN BESKED

AddressE

Stationsparken 25
2600 Glostrup

TELEFON

+45 35 10 14 14

Følg os